Voor azijn moet je bij andere partijen zijn (HBVL)

woensdag 20 september

wouter beke

 

CD&V leverde na de lokale verkiezingen van 2012 de burgemeester in 130 van de 308 Vlaamse gemeenten. Voor Open Vld waren er dat 45, voor sp.a 26 en voor N-VA 44. Hoe is de situatie nu?

Wouter Beke: “We zitten intussen aan 137, of ongeveer 40 procent. Onder meer Hasselt en Tienen zijn er bijgekomen.”

Waar komt het idee achter het boek 'Mosterd. Smaakmakers voor de buurt' vandaan?

“Lokale verkiezingen gaan over lokale thema's die nauw aansluiten bij de leefwereld van de mensen. Hoe versterk je buurten, hoe creëer je een lokale identiteit? Dat is overal anders. Ik denk nu aan het toneelstuk 'De Groote Rappèl' in Leopoldsburg (waarin Beke zelf meespeelde, nvdr), of aan het eigen volkslied dat ze in Poperinge op school aanleren. We willen met het boek tonen welke ideeën de verschillende lokale besturen hebben.”

40 procent CD&V-burgemeesters, dat is zeer veel. Kan u dat aantal behouden, denkt u?

“Dat is natuurlijk de uitdaging. In 2000 konden we gemiddeld 26 procent van de kiezers overtuigen, net als in 2012. In 2006 was dat 5 procent meer, maar toen zijn we massaal in kartels met N-VA opgekomen.”

In mosterd zit ook azijn, lezen we in het recept.

“In mosterd zitten in de eerste plaats zaadjes, en met dat idee willen we mensen inspireren. We hebben in de gemeenten verhalen verzameld van onze mensen, zowel in de meerderheid als in de oppositie. Azijn, daarvoor moet je bij andere partijen zijn. Wat wij willen zeggen is dat je op lokaal niveau het verschil kan maken.”

Op het nationale niveau haalt CD&V ongeveer de helft van de stemmen van het lokale niveau. Stemmen de mensen dan niet op dezelfde personen?

“Een kiezer en een partij, dat is geen één-op-éénrelatie.”

Bij het lezen van al die verhalen zou je denken dat men de gemeentebesturen beter wat meer autonomie geeft. Is dat het plan?

“Nee. Dat kan wel iets zijn voor de regeringsonderhandelingen van 2019, maar niet voor de lokale verkiezingen. Wij hebben nu ideeën over wat er met de huidige lokale bevoegdheden mogelijk is. Want als je alles bovenlokaal regelt, dan krijg je eenheidsworst.”

Wim Dries, CD&V-burgemeester van Genk, komt wel erg uitdrukkelijk naar voor in dit boek. Veerle Heeren uit Sint-Truiden, zien we dan weer niet. Moet zij zich zorgen maken?

“Zeker niet. We hebben zowel burgemeesters als schepenen aan het woord gelaten. Voor Sint-Truiden legt Carl Nijssens de stadsapp uit (waaraan je je identiteitskaart kan koppelen en zo documenten kan opvragen, nvdr). We lanceren ook een uitgebreid platform waar je de concreet uitgewerkte projecten kan downloaden, zodat ze die in andere steden en gemeenten kunnen gebruiken.”

Hoeveel mensen heeft u nodig om uw lijsten te vullen?

“Zevenduizend.”

Bemoeit u zich met die zoektocht?

“Nee, die zoeken de afdelingen.”

Zelfs niet met de zoektocht naar de lijsttrekker voor Hasselt?

“Dat bepaalt de afdeling. Maar als ze mijn mening vragen, zal ik die wel geven.”

De lokale politiek is soms hard. In Heers krijgen schepenen zelfs te horen dat ze “jammer genoeg” nog leven. Krijg je daar nog mensen warm voor?

“Ik heb andere ervaringen. In het parlement gaat het er veel heftiger aan toe dan in Leopoldsburg. In Heers zitten we trouwens in de oppositie. Het is aan de mensen van Heers om zowel achteruit als vooruit te kijken. Toen Gerald Kindermans burgemeester was, was het er wel stabiel.”

Liliana CASAGRANDE

Volg Wouter

Facebook   Twitter LinkedIn Logo Youtube

Twitter