Vasten

woensdag 1 maart

 

Elk jaar doe ik mee met de Vasten. Voor mij betekent dit: mijn consumptie van alcohol of dessertjes beperken tot één keer per week. Dit jaar is mijn ‘vasten’ een maand vroeger gevallen. Ik heb me aangesloten bij ‘#TournéeMinérale’, een mooi initiatief van Stichting tegen Kanker en De DrugLijn. Helemaal niets drinken: het was niet simpel. Maar ik ben blij dat ik volgehouden heb.

Of je nu kiest voor een traditionele vasten, Tournée Minérale of Dagen Zonder Vlees: vooral het resultaat is belangrijk. Vasten is een periode om eens stil te staan bij onze consumptie, en ons los te maken van gewoontes waar we – soms zonder het te beseffen – afhankelijk van geworden zijn. Het is ook een periode van solidariteit en van stilstaan bij de wereld rondom ons.

Mooie inspiratie om te vasten kan je terugvinden in het boek van Daniël. Ruim 2.000 jaar oud, maar het zou zo van Pascale Naessens kunnen komen:

“Tien dagen lang zullen we alleen brood en groenten eten en water drinken. Daarna vergelijkt u ons met de jongens die mee-eten met de maaltijden van de koning. Dan kunt u zien of wij er net zo goed uitzien als zij. Beslis dan wat we voortaan zullen eten." De dienaar deed wat ze vroegen en gaf hun een proeftijd van tien dagen. Na die tien dagen zag hij dat zij er gezonder en steviger uitzagen dan de andere jongemannen, die wel hadden gegeten van de maaltijden van de koning.

Een gelukkige veertigdagentijd gewenst!

Volg Wouter

Facebook   Twitter LinkedIn Logo Youtube

Twitter